måndag 20 december 2010

Vetenskapsfotografen Lennart Nilsson hälsade på oss i Helsingborg


Han berättade för inbjuden press idag att han ser oss som vår tids Linné och att vår upptäckt är en världssensation. Ring mig när ni har lämnat in vår gemensamma artikel till Nature (världens mest prestigefyllda vetenskapliga tidskrift) flikade han in till oss. Vi fick vi återigen höra Lennarts måtto eller ordspråk ”Först, bäst och vackrast”. Lennart utför aldrig något arbete om han inte är först i världen och då kanske följden blir att man blir bäst. Vackrast i det här fallet syftade på Alejandra vilket är smickrande men faktum är Lennart själv är en väldigt vacker människa. Rolig, charmig, stilig, mycket artig och vältalig. Pigg är han också och han skämtar ofta. Han är enormt kunnig, berest och professionell.
Alejandra tyckte för två år sedan att eftersom vi hade gjort en världsunik upptäckt så kunde kanske Lennart Nilsson intressera sig för att visualisera bakterierna i honungsmagen vilket aldrig tidigare har gjorts. Alltså att för första gången i världen fotografera dessa tidigare helt okända 13 olika mjölksyrabakterier där de bor i miljontals kopior i biets honungsmage, hon hade rätt!
Efter mail till Lennart ringde han upp oss och gratulerade till vår upptäckt. Lennart Nilsson är 88 år nu men jobbar fortfarande från morgon till kväll på Karolinska Institutet med 2-3 parallella nationella eller internationella forskarprojekt. Upptagen med andra ord och ett år senare fann numera hedersprofessor Lennart Nilsson tid att samarbeta.
När vi hämtade Lennart i Stockholm för att åka till Uppsala för möte med Sveriges egen Biprofessor Ingemar Fries vid SLU, så upptäckte vi att i hans trappuppgång hängde endast ett enda signerat jättefoto på jo just det ett honungsbi som suger nektar från en blomma, det verkade lovande. Ännu mer lovande rent symboliskt var när han på middagen halade fram vår svenska hundralapp. Baksidan som visar ett honungsbi på en blomma är Lennarts bild anpassad för sedeln.
Efter ett års forskande med Lennart på Karolinska ärade han oss alla med ett besök i Helsingborg. Helsingborgs stad har sponsrat forskarprojektet med Lennart och på rådhuset närvarade Lunds universitet Per Eriksson, forskningsrektor Sven Strömqvist, campus Helsingborgs tillfällige och förhoppningsvis nye rektor Christer Eldh, Kommunfullmäktiges ordförande Carin Wredström m.fl. samt press.

Lennart signerar sällan tavlor men signerade nu en stor tavla som tack till Helsingborgs stad och sedan följde en avtäckningen med diverse tal. Bilden eller tavlan visar för första gången i världen för oss människor de bakterier som ligger bakom kanske världens äldsta och kraftfullaste naturliga antibiotika. Fotot är taget med svepelektronmikroskop inne i biets honungsmage. Här förvarar biet nektar som det suger upp från blommor. Nektarn börjar nu omvandlas till honung vilket tar ett par dagar och under dessa dagar skyddar mjölksyrabakterierna i honungsmagen nektarn så att inte de mikroorganismer som följer med nektarn från blomman jäser den. Samtidigt tillsätts dessa nyttiga mjölksyrabakterier till honungen som kan finnas i upp till 100 miljoner levande per gram honung men tyvärr bara i väldigt färsk honung som vi människor är vana att använda direkt från vilda bibon. När honungen är klar och mogen som i butik är alla bakterier döda, de har gjort sitt jobb då.

/Tobias

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar